↓ sidens fod

 
 
 
Japan

TOYOHARU KII er født i Ehime i Japan i 1953. Han bor og arbejder i Tokyo. Toyoharu Kii blev uddannet på Tokyo National University of Fine Arts and Music i 1977 og afsluttede dér sit Masters program i 1980. Han fortsatte sine studier i Firenze på et legat fra den italienske regering. I 1982 vendte Kii tilbage til Japan og åbnede sit Mosaic Atelier ING, hvor han har skabt over 50 murmosaikker. Han er for øjeblikket deltids underviser ved Joshibi University of Art and Design og ved Musashino Art University.

Kunstnerens »statement«, Japan 2007:

Jeg ønsker at udtrykke bevægelse, luft og lys i mosaik. I mine seneste arbejder bliver græsset gennemtrængt af lyset — og luften bevæger sig. Et andet tema må være smaltiens skønhed!

I online magasinet Mosaic Matters udtalte Toyoharu Kii i 2008 i forbindelse med lanceringen af den nystartede udstillingsgruppe TE-21 (Tessellated Expression for the 21st century):

Hovedtemaet for mosaik er at tænke på det som et sprog, der kan udtrykke. Det må være hovedsagen for alle TE-21 kunstnere. I lighed med, måske, de fleste andre mosaister betragter jeg brugen af tesserae (stifter) som det vigtigste træk ved mosaikken.

Størrelsen, højden og formen på tesseraerne, kombineret med bredden af fuge-linien, er for mig det, der giver mosaikkunsten dens karakter. Disse træk har den stærkeste effekt, når kun én materialefarve er anvendt. Det er dette meget strenge, men personlige regime, jeg har arbejdet under i mere end 10 år. Imidlertid har jeg i den seneste tid udvidet min udforskning af mosaikken ved at introducere mere farve. Jeg har eksperimenteret med at fremstille »tableauer« (bærbare mosaikker eller »planche-mosaikker«). Dette seneste arbejde vil blive afspejlet i mine fremtidige murmosaikker.

Desværre er murmosaikker gået af mode i Japan. Det virker som om arkitekterne ikke længere ønsker at indføre mosaik i deres arkitektur, men jeg tror dog ikke, at mosaikkens rolle i arkitekturen er udspillet endnu …

  • Link til billeder af Toyoharu Kiis mosaikker her.


Forside Oversigtsside

↑ sidens top