↓ sidens fod

 
 
 
Bulgarien

ILIYA ILIEV er født i Burgas i 1931. Han bor og arbejder i Sofia, hvor han er professor ved kunstakademiet. Han var oprindeligt uddannet som arkitekt ved akademiet i Sofia og arbejdede i seks år på en arkitektstue, inden han uddannede sig videre ved kunstakademiets afdeling for murmaling, senere i Paris.

Iliev er en højt anerkendt mosaist og en fremragende underviser, der har haft gæsteprofessorater i USA og andre steder i Bulgarien. Han har holdt utallige udstillinger både i sit hjemland og over det meste af verden og er et fremtrædende medlem af den internationale organisation for nutidig mosaikkunst (AIMC). Har desuden modtaget adskillige priser for sit arbejde i Bulgarien.

Selv siger Iliya Iliev om sit arbejde (2007):

»Mit personlige arbejde er styret af kampen mellem geometri og natur. Geometrien og logikken stammer fra min tid som arkitektstuderende.

Min kærlighed til naturen og til havet er dybt forankret i mit hjerte. Konkurrencen mellem logik og følelse vil aldrig ophøre — nogle gange opstår der lykkelige øjeblikke af harmoni, hvilket først og fremmest har sin årsag i de materialer, man har valgt at arbejde med.«

En artikel af 29.8.2012 »The Nature, the Geometry and the Materials« på sitet Mosaic Art NOW.com indleder Iliya Iliev med disse ord:

»Jeg blev født i Burgas, en havneby ved Det Sorte Hav i Bulgarien, i 1931. Havet gav mig friheden til at kunne blive kunstner i den vanskelige periode mellem 1944 og 1989 med total undertrykkelse af mit land. Under mine ensomme vandreture langs kysten med horisonten, bølgernes evige og altid skiftende rytmer og former – deres løb over sandet, over klipperne og over de polerede rullesten — sneglene, muslingerne, tangplanterne, de bortglidende gopler, hele naturoplevelsen … alt det inspirerede mig til at blive kunstner.

… jeg elsker og lægger stor betydning i de materialer, jeg bruger i mine mosaikker — materialer, som jeg selv har fremstillet og bearbejdet eller jævnligt finder i naturens magiske rum. For det meste anvender jeg mit lands smukke sten. Men mit arbejde med bindematerialer (cementklæbemidler) er en helt anden sag. Jeg modererer eller opløser eller endda udsletter mellemrummene mellem stifterne ved at lægge nogle strålende farver ned i disse mellemrum. Mine besøg i Ravenna, Thessaloniki og Istanbul føjede de gyldne baggrunde og de strålende ædelsten til mit arbejde.

Jeg begyndte at bruge elementer af smeltet glas efter mit møde med Tapio Vircala (industriel designer) i Finland og Bill Boysen (smeltet glas pioner) i USA. Min ovn giver mig mulighed for at producere forskellige former, interessante detaljer og farvet glas. At finde og at fremstille materialer er i sig selv en opgave for kunstneren, og det er et personligt og kreativt laboratorium, der for mig også værdifylder arbejdet med mosaik.«

  • Søg billeder af Iliya Ilievs mosaikker her.


Forside Oversigtsside

↑ sidens top