↓ sidens fod

 
 
 
USA

ISAIAH ZAGAR er født i Brooklyn, New York, i 1939. Han bor og arbejder i Philadelphia USA.

Zagar fik en B.A. fra Pratt Institute i Brooklyn, hvor han specialiserede sig i grafisk design. I 1960’erne tilsluttede han sig Peace Corps sammen med sin kone, Julia, som også er kunstner. De tilbragte tre år i Perus højland, hvor de hjalp lokale håndværkere med at udvikle og igangsætte håndværk, der svarede til nordamerikansk smag og livsstil. I løbet af disse år samlede de mængder af lokal folkekunst i den hensigt at åbne en forretning og sælge det i USA.

I 1968 købte ægteparret et billigt hus på South Street, et nedslidt og forladt kvarter i det sydlige Philadelphia, og åbnede en forretning med peruviansk folkekunst på første sal. De flyttede samtidig ind i lejligheden over forretningen. For at trække kunder til forretningen, fortæller Zagar, lod han sig inspirere af hannen hos løvhyttefuglen, der skaber fantasifulde og stærkt dekorerede reder for at tiltrække en hun. Han begyndte på samme måde at dekorere sin bygning. Han samlede affald fra South Street, lærte sig selv at hæfte det fast og skabte en murmosaik af glas, spejl, fliser og maling, to etager høj.

I mellemtiden blev kvarteret langsomt genoplivet, efterhånden som andre kunstnergrupper og forretninger flyttede ind, og Zagar’s galleri blomstrede. Han købte endnu en bygning for at få plads til sit voksende lager og dekorerede også den. Snart fik han bestillinger fra andre, der også ville have hans murmosaikker. I 2007 havde han dekoreret syv bygninger på South Street fra øverst til nederst og skabt 100 murmosaikker over hele landet.

I 2004 satte en fjerntboende ejer en af de tomme byggegrunde i kvarteret til salg, hvilket ville ødelægge Isaiah Zagars arbejde totalt. Det rejste en protest fra hele Philadelphia, og ved hjælp af donationer og støtte fra byens borgere skabtes den almennyttige organisation Philadelphias Magic Gardens. Organisationen købte ejendommen og vedligeholder fortsat dens skønhed. Isaiah Zagar har brugt fire årtier på at skabe Magic Gardens, og hans tanker og ideer er indlejret i murene for altid, bogstaveligt talt. En sætning, der dukker op gentagne gange i mosaikkerne lyder: »Kunst er det virkelige livs centrum«.

At besøge Magic Gardens skulle opleves som en fantasiverden. Går man ned ad de snoede gyder, bliver stedet til et mikrokosmos af ens virkelige verden. Ikke to mennesker vil opleve det på samme måde. Mange flere af Isaiah Zagars mosaikker dækker husblokkene i South Street og blander sig med omgivelsernes mangeartethed. South Street er en af Philadelphias største turistattraktioner med sin helt særlige blanding af forretninger (de mest populære er Condom Kingdom, Retro Vintage og Guacamole), madsteder og mennesker.

Isaiah Zagar’s »statement« i 2007:

»Total forskønnelse (demagogisk). Jeg ønsker at ændre verden til at være et poetisk udtryk. En besættelse af synet, der dog ikke udelukker berøring og hørelse. Jeg tilbeder påklistringens Gud. Jeg er 68, og hver dag limer jeg skår på vægge, gulve, lofter, inden i bygninger, uden på bygninger. En åndeløs meditation. Poesien og fornuften i det er op til betragterens overvejelser. Ruskomsnusk eller design? Your choice!«
  • Link til billeder af Isaiah Zagars mosaikker her.
  • Søg billeder af Philadelphia Magic Gardens her.


Forside Oversigtsside

↑ sidens top