↓ sidens fod

 
 
 
Det præcolombianske Mexico

I 1500-tallet henrykkedes mæcener og kunstnere over hele Europa ved mødet med de genstande, der blev bragt hjem til kong Karl Vs hof af de spanske conquistadorer, der havde været udsendt til Mexico og Peru. Nogle af disse skatte var af aztekisk oprindelse, belagt med ædelstene, agat (kalcedon), turkiser, sjældne strandskaller, perlemor og guld. De bittesmå mosaikstifter i irregulære former var sat i tætte rækker, der dannede en levende overflade med tusinde af farvenuancer.

Disse prydgenstande indgik i de rituelle eller hellige ceremonier, hvor de blev båret af præster og konger som tegn på autoritet. De rituelle hjelme, brystplader, spænder og hovedbeklædninger med en overflod af farvede fjer vakte stor begejstring hos det europæiske publikum.

  • Søg billeder af præcolumbiank kunst her.

Denne uafhængige mosaist-tradition går tilbage til 1000-året f. Kr. i Peru og i Mexico, hvor genstande smykket med kostbare materialer tilhørte det helliges verden. Det kunne se ud, som om den usædvanlige dobbeltrolle, mosaikken har, og som har tendens til at tilføre den smykkede genstand både en dekorativ værdi og en sensuel tyngde, medvirker afgørende i overgangen fra det ordinære til det ekstraordinære, gældende for utallige kulturfolk og mange forskellige trosretninger. Det er herigennem, at mosaikken bliver et veritabelt spejl for enhver periodes mentalitet.Historien Forrige side Næste side Forside

↑ sidens top