↓ sidens fod

 
 
 
Det byzantinske Riges storhed og fald

Hvad angår mosaikkunsten, lå kejserrigets storhedstid i en periode, der strakte sig fra 900- til 1200-tallet. I 1100-tallet forenedes på Sicilien mosaikkens arabiske, byzantinske og romerske elementer til en helhed af skønhed og harmoni i et helt uvurderligt format. Det drejer sig her om det overdådige og smukke palatinske kapel i Palermo, katedralen i Cefalu og den lille kirke Martorana,

  • Søg billeder af Capella palatina i Palermo her.
  • Søg billeder af Cattedrale di Cefalu her.
  • Søg billeder af Martorana-Kirken i Palermo her.

men først og fremmest om Katedralen i Monreale, det sande mesterværk i siciliansk kunst, hvis bygherre var normannerkongen Roger II.

Den arabiske tradition ses i den hvide marmorfacade og i mosaik-arabeskerne, men også i repræsentationen af stiliserede palmer og træer. Den byzantinske arv er overført på ikonografien, mosaikkerne på kapitælernes pilastre og på interieur’ets beklædning. Klassisismen, den romerske påvirkning, indførte orden og sammenhæng, ligesom i de fordums templer, og tilførte menneskelige træk til de mange figurer. Selve mosaikarbejdet, der har strakt sig over 10 år, røber sande mestre i deres métier med enestående sans for arbejdets globale vision. Man ved, at græske og venetianske kunstnere har deltaget i arbejdet foruden de sicilianske kunstnere fra regionen.

Katedralens mosaikker illustrerer i deres fremtrædelsesform det guddommelige univers, Skabelsen, Adam og Evas ulydighed i Paradis og Verdens Frelse, udført i et system af 130 tavler (epitafier) og medaillon’er. I katedralens interieur frembringer de mosaikdækkede flader (der er den største mosaik i verden, 6.340 m2) en eksplosion af lys og farver. Det enorme dække af guld dematerialiserer murene og tilfører de ubevægelige menneskefigurer i stiliseret kontemplation en uforklarlig bevægelighed af lys, der rummer hele mosaikkens budskab.

  • Søg billeder af Cattedrale di Monreale her.
  • Søg billeder af mosaikkerne i katedralen her.

I forhold til katedralens svulmende overdådighed frembyder klostergården en oplevelse af stor æstetisk enkelhed. Den er bygget i samme periode med 228 par slanke søjler med romerske kapitæler. Nogle af søjlerne er glatte, andre er udhuggede med fornemt udførte skulpturer, andre igen er belagt med mosaikker i smukke bånd, der snor sig omkring dem som spiraler eller med geometriske mønstre. Tilstedeværelsen af mosaik giver liv til hele bygningen, og spillet mellem lys og skygge i søjlegården forstærker atmosfæren af ro og ophøjet skønhed. Dette eksempel på sand henrykkelse, der er fremmed for de østlige og orientalske normer, har sin oprindelse på Sicilien selv.

  • Søg billeder af klostergården Monreale her.

I løbet af de følgende århundreder udførtes mosaikker i mange farver originalt og varieret på facader og i interieur’er over hele Italien; særligt må man beundre et enestående smukt eksempel i katedralen i Orvieto i Toscana.

  • Søg billeder af Katedralen i Orvieto her.
  • Søg billeder af mosaikkerne i Orvieto-katedralen her.

Mosaikkerne i St. Marco-Basilikaen i Venezia er i høj grad inspireret af katedralen i Monreale, men den er i lige så høj grad præget af indflydelse fra andre sider: græsk, nordisk og germansk. Specielt, eller mest, fra Toscana og Ravenna. Alt i denne basilika arbejder sammen for at gøre dens interieur til den største og rigeste historiske reference på den religiøse ikonografis repertoire. Apsis, kupler, atrium, skib og forhal, for ikke at glemme det pragtfulde gulv, hæver mosaikkunsten op til enestående højder.

Om muligt endnu mere enestående er dansescenerne med Salome ved Herodes’ fest i dåbskapellet fra 1300-tallet. Danserindens vævre silhouet er udført i grelt rødt pyntet med besætninger og ærmer i hvidt og blegt, blåt pelsværk, en varslende kontrast til den farverigdom, der havde præget det venetianske oliemaleri i de seneste århundreder.

Mosaikkerne i atrium, på tre tæt beklædte hvælvinger, vil til stadighed fascinere verden som et mesterskab i dekorativ komposition.

  • Søg billeder af San Marco i Venezia her.
  • Søg billeder af mosaikkerne i San Marco her.


Historien Forrige side Næste side Forside

↑ sidens top