↓ sidens fod

 
 
Vor civilisations oprindelse
Mesopotamien — Irak

Kort over Mesopotamien

Under udgravninger i Mesopotamien (i byen Ourouk, i dag Warka i Irak) har man fundet tusindvis af pulveriserede lerstykker, der har været brugt til reparation og udsmykning af templer og offentlige bygninger. Man har dekoreret interiører, søjler og møbler med metoder, der ikke er ændret meget siden dengang. Fundene, der er 5000 år gamle, viser dynger af små, brændte, koniske lerkegler, der tilsyneladende er boret ind i vægge og søjler, medens leret i disse endnu var fugtigt. Med forskellige lerfarver har man skabt mønstre og imponerende udsmykninger.

Den kgl. standard fra Ur

Under engelske udgravninger i 1927-28 fandt man en 3000 år gammel mosaik i den kongelige gravplads i den antikke, sumeriske by Ur i Mesopotamien. Den by, man siger, at Abraham kom fra. Den var én af mange bystater i området mellem Eufrat og Tigris. Sumererne var på den tid det dominerende folk i området.

Den udgravede mosaik består af 2 tavler (nu rekonstrueret på British Museum i London) med billeder af krigen og fejringen af freden. Man mener, de to tavler har udgjort en slags kasse til opbevaring af krigsbytte. Den blev fundet næsten knust under skelettet af en rituelt ofret mand, der var tæt på kongen og kan have været hans bærer. Manden har båret standarten på en stang. De indlagte mosaikker dækker hver af standartens langsider. Hver side viser en række scener i tre niveauer. Mosaikkerne bliver kaldt henholdsvis ”krig” og ”fred” efter deres motiver, der udgøres af militære og fredsskildrende scener.

Materialerne er halvædelsten, muslingeskaller, limsten. Kanten er udført af strandskaller. Som klæbemiddel er brugt det såkaldte bitumen (jordbeg el. asfalt).

  • Søg billeder af den kgl. standard fra Ur her.


Historien Næste side Forside

↑ sidens top

<